Spikmatta

En spikmatta eller en shaktimatta och yantramatta som den ibland också kallas är ett suveränt hjälpmedel för självbehandling för alla människor i olika åldrar. Själva produkten har vidarutvecklats genom åren men har sitt ursprung från Indien och Kina. Då utbudet på marknaden är stort och även stadigt växande så kan det vara svårt att veta vilken produkt man ska välja och hur man ska tänka. Vi hjälper dig att hitta rätt produkt för dig och dina behov.

Vi har hjälpt tusentals nöjda kunder att hitta en bra, prisvärd och anpassad massageprodukt som exempelvis foamrollers, massageapparater, massagebänkar, massagepistoler och inte minst spikmattor. Här hos oss på sidan så kommer du att få alla dina frågor och funderingar besvarade. Exempelvis så kommer vi visa dig hur produkten fungerar, fördelar med en spikmatta, hur du använder den och många andra vanliga frågor och svar som man som kund vill få svar på.

En vidarutveckling från själva spikmattan är också en ofta tillhörande spikkudde som fyller exakt samma funktion som mattan gör förutom att den är avsedd att använda som kudde. Låt oss nu hjälpa dig att hitta rätt anpassad produkt även för dig, till ett riktig bra pris på köpet!

Så fungerar en spikmatta!

Akupressur är från början en mångtusenårig gammal Kinesisk läkekonst. Metoden frigör energi eller “chi” som den ursprungligen kallas, detta genom tryck på en specifik punkt. Detta suveräna självhjälpmedel fungerar på liknande sätt där det istället är tusentals små plastpiggar som sitter tätt på din spikmatta och som gör det jobb som en manuell terapeuts händer annars skulle ha gjort. En shaktimatta har som oftast mellan 5000 st – 8000 st spetsar eller piggar som de också kallas där varje spets är ca 4 mm långa. Antalet piggar och dess längd varierar från produkt till produkt och från varumärke till varumärke.

Fördelar med en spikmattor

Fördelarna med att använda spikmattor är många och de har även många liknande eller även samma positiva fysiska som mentala effekter så som man också får av exempelvis en djupare manuell massage:

⦁ Smärtlindring för onda muskler och leder.

⦁ Löser upp spänningar och stelhet.

⦁ Ökad blodcirkulationsförmåga och förbättrad ämnesomsättning.

⦁ Stressreducerande och avkopplande.

⦁ Påskyndar återhämtningen efter fysisk aktivitet.

⦁ Bra vid rehabiliteringen under och efter skada.

⦁ Bättre sömn och vila.

⦁ Kan hjälpa till att dämpa ångest och depression.

Det finns även flera andra fördelar med en spikmatta förutom alla positiva fysiska och mentala effekter som man heller inte får glömma bort. Det som sticker ut just förutom de positiva effekterna som vi just har gått igenom är att en spikmatta även är en billig produkt som också är väldigt lätt och smidig att bära med sig när man är ute på resande fot. Den är också enkel att använda och kan användas där du helst befinner dig. Om du tar med dig din matta när du ska ut och resa så är det bra att rulla ihop den med piggarna inåt, detta minskar risken att också skada dem.

Om du inte väljer att rulla ihop din spikmatta så kan du istället välja att lägga den överst i väskan utan andra tyngre föremål över den så att piggarna heller inte skadas. För ytterligare skydd så kan du också lägga något mjukare underlag som tex. En handduk över piggarna. På vissa spikmattor så är också själva spikmattedelen avtagbar från skummattedelen vilket gör att mattan kan bli än smidigare och lätta att packa ner och ta med sig.

Så använder du din spikmatta

En bra spikmatta kan användas för i stort sett hela kroppen. Vanliga områden att använda sin matta för är annars ryggen, nacke, ben och fötter. Om du är ovan att använda produkten så börja med att använda den i sängen, i soffan eller på något annat mjukare underlag, anledningen till detta är helt enkelt att trycket från piggarna på så vis inte blir lika hårt. När man sedan känner sig redo för ett hårdare tryck så kan man lägga sig på ett hårdare underlag som ett golv, när du byter underlag så börja gärna med att ligga på det nya och hårdare underlaget i ett par minutet extra åt gången innan du byter underlag fullt ut.

Använd gärna en nackkudde eller hoprullad handduk under mattan, detta då den formar sig efter nackens naturlig form och på så vis även blir avlastande för din nacke. Lägg dig sedan sakta och bekvämt på mattan så att din hud vilar mot piggarna. Ta ett par djupa andetag och slappna av, forsätt att djupandas hela tiden som du ligger på mattan. Börja med att ligga på mattan i 5 minuter om du är nybörjare, gör detta någon gång till ett par gånger per dag under första veckan. Sedan kan du öka på med 5-10 minuter per vecka tills dess att du kommer upp i 30 minuter per tillfälle.

Just 30 minuter på din spikmatta är vad man brukar rekommendera som en vanlig session men ska ändå som en individuell fråga. Mår du istället bra av att ligga på din spikmatta i +30 minuter så är det rätta svaret att behålla det upplägg som du gjort upp för dig själv, börja dock försiktigt innan du ökar tiden. Om du ändå skulle tycka att trycket från piggarna är för hårt trots att du använder din matta i sängen eller i soffan så kan du till en början lägga en tunn handduk eller något annat tunt material mellan din hud och piggarna.

Många gillar även att använda sin matta för fötterna och för att öka cirkulationsflödet till dom, i detta fall så kan det vara bättre att börja med att ha på sig ett par strumpor istället för att ha en handduk mellan piggarna och huden. Att ligga, sitta eller att stå på sin matta i kortare sessioner och i bara några minuter per gång är såklart bättre än inte alls. Var uppmärksam på din kropps reaktion och anpassa ett program som passar dig själv allra bäst, vad som kan vara fel för någon kan istället vara helt rätt för någon annan och tvärtom. Viktigt att också veta om är att det kan göra lite ont att använda mattan till en start, särskilt under de första minuterna men att detta sedan oftast går över. Använd gärna tipsen här ovan för att minska trycket från piggarna om detta skulle behövas.

Vem kan använda en spikmatta och vilka områden är den bra för?

Det korta svaret är människor i alla åldrar som är i behov av att få smärtlindring, avkoppling, avstressing och som vill lösa upp spänningar och onda muskler för att enbart nämna några exempel. Några ytterligare exempel där mattan passar perfekt att använda sig av:

⦁ För stela och onda muskler i nacken, ryggen och benen m.m.

⦁ Vid stress, sömnbesvär och orostankar.

⦁ Vid muskelknutor mellan skulderbladen, i skulderbladen, axlarna, nacken och sätet.

⦁ Vid dålig cirkulation i ben och fötter.

⦁ Vid krypningar och stickningar i ben och fötter.

⦁ Vid huvudvärk och migrän.

⦁ Vid ischiasliknande problem från sätet.

Även om en spikmatta är bra för alla människor i olika åldrar och vid olika behov och önskemål så bör man ändå vara försiktig om man tex. Har diabetes med försämrad cirkulation eller tunn hud, risken för infektion kan då öka vid punktering av huden. Om du ändå skulle ha några tveksamheter, frågor eller funderingar kring just din hälsa och om en spike mat är rätt för dig eller inte, rådfråga då först din läkare eller din fysioterapeut.

 

Vanliga frågor och svar om spikmattor!

Tvätta med handtvätt varsamt i ljummet vatten och med några få droppar tvättmedel, tvättas varsamt för att inte piggarna ska lossna från mattan. För de mattor som har en avtagbar piggdel så kan det vara enklare att tvätta tygdelen på mattan separat, här kan du också skölja av piggdelen på mattan med ljummet vatten under kran i ett par minuter och sedan låta de två torka innan de sätts ihop igen.

 
 

En bra spikmatta är verkligen den helt perfekta presenten. Det är en gåva given av stor omtanke för den personen som man tycker om och dennes hälsa. Att den sedan dessutom är billig, hållbar och något som hela familjen kan använda gör den bara ännu bättre.

 

Ja det gör det absolut, några få korta minuter är som sagt bättre än inga alls. Ibland kan det t.o.m vara bättre att använda den 4-5 minuter per gång och under flera gånger under dagen istället för en enda gång per dag och då en längre stund. Rätt svar här är vad du själv känner att du får ut av användandet, testa dig fram mot det som du känner är bäst för dig och det som du får bäst effekt av.

 

Ja det kan den absolut göra. De små plastpiggarna på mattan ser till att få fart på din blodcirkulation i benen och där problem som krypningar, stickningar och domningar kan både lindras och även försvinna. Det är annars vanligt att cirkulationsproblem i benen ofta är allra värst under nattetid för många människor. Känner du igen dig i detta så rekommenderar vi att du använder mattan ett par gånger per dag men framförallt att du använder den just innan du går till sängs på kvällen.

 

Det är inget som vi rekommenderar dig att göra även om det såklart är helt upp till dig själv i slutändan. Det är dock bra att veta om att smärtstillande mediciner blockar smärtreceptorerna i hjärnan som sedan gör att hjärnan inte skickar ut smärtsignalerna på ett normalt vis ut i kroppen.

Med smärtstillande mediciner i kroppen så skulle smärtreceptorerna helt enkelt kunna blockeras när du ligger på din spikmatta och som då kan göra att du inte känner av smärtan eller känslan av att ligga på mattan så som du skulle göra utan mediciner i din kropp. Detta skulle kunna leda till att du istället får än ondare efteråt då du tex. Kan ha legat för länge på din matta än vad du gör i normala fall.

 

Nej det är inte farligt att använda spikmattor om man använder sin spikmatta så som man ska använda den, genom att lyssna på sin kropp och dess signaler. Var dock uppmärksammad på att vi inte rekommenderar att använda mattan när du tex. Just intagit smärtstillande tabletter, när du har diabetes, när du har skör hud eller sår m.m. Skulle du ändå ha frågor eller funderingar kring din specifika skada eller sjukdom så kontakta först din läkare eller fysioterapeut.

 

Ja en spikmatta är perfekt för dessa typer av problem. Genom att piggarna sätter fart på blodtillförseln upp i huvudet och ner i nacken så kan smärta, spänningar i musklerna och huvudvärk både lindras och försvinna. Här finns ett par olika produkter i sådana fall att välja på, antingen en matta i full storlek där du kan rulla ihop en handduk och sedan stoppa under mattan, på så vis så formas mattan också efter din nackes form på ett naturligt och bra vis när du lägger dig på den.

Du kan också välja att köpa en halvcylinderkudde med piggar som redan är designad i en passande form för din nacke. Båda dessa två produkterna passar precis lika bra för det som du önskar få hjälp med och vilken du väljer är mera en fråga om personlig tycke och smak.

För att skapa ett än djupare tryck från piggarna så gäller först och främst att ligga på mattan på ett så hårt underlag som möjligt och utan tröja eller någonting annat emellan din hud och piggarna.

 

Det kan göra lite ont till en start och detta är inte onormalt på något vis. Oftast så känns det mera under de första fem minuterna när man använder sin matta och för att sedan avta. Det är dock viktigt att veta om att smärta är en subjektiv känsla där alla har olika smärttröskel.

Med det menar vi att vad som kan kännas skönt för någon kan istället göra ont för någon annan och såklart också tvärtom. Tycker man att det känns för mycket så rekommenderas alltid att använda mattan på ett mjukt underlag och där du även kan börja med att ha en tunn handduk mellan din hud och mattan eller att du har en tunn t-shirt på dig (om du ligger på rygg) till en start.

Ja du har alltid 14 dagars ångerrätt och öppet köp på din produkt. Skulle du inte vara nöjd med din vara eller om den på något vis blivit skadad så har du alltid rätt att få dina pengarna tillbaka. Har du köpt din vara genom någon av våra partners där du blivit slussad vidare till deras hemsida och där genomfört köpet så är det dessa som du ska kontakta för alla tänkbara frågor eller önskemål gällande detta.

Skulle du däremot ha köpt din massagebänk här direkt genom oss och även betalat din vara här hos oss så är det oss du även kontaktar. När det gäller garantier för exempelvis bärbara behandlingsbänkar som du kan hitta här hos oss så lämnar Tarsus hela 10 års garanti på chassit. För att veta exakt vilka garantier som ges för den produkten som du är intresserad av så klicka dig in på produkten för att läsa mera.

Nej det gör vi inte, vi återförsäljer eller rekommenderar produkterna som du kan hitta här på sidan där alla kvalitetsprodukter kommer från någon av våra trygga samarbetspartners. Det går till så att när du klickar på en produkt som du vill köpa så skickas du automatiskt vidare till någon av våra partners hemsidor och där köpet sedan genomförs. Genom detta så genererar vi också våra intäkter då vi får en liten provision för ditt köp.

 

Börja med att använda din matta i sängen eller i soffan eller på annat mjukt underlag, börja med att använda den 5-10 minuter per dag till en början för att sedan öka tidslängden successivt för varje dag eller åtminstone för varje vecka. Du kan sedan efter någon vecka eller två testa att använda mattan på ett hårdare underlag och då också gärna 5-10 minuter per gång till en start, även här så kan du sedan successivt och gradvis öka tidslängden.

Det är vanligt att man många ligger på sin matta i 20-40 minuter per gång när man väl har vant sig av att ligga på den. Detta varierar dock från person till person efter vad man tycker fungerar allra bäst för en själv.
Många tycker också om att använda sin matta flera gånger per dag, så här gäller att testa sig fram men att alltid dock börja försiktigt för att gradvis öka tidslängd och antalet ggr/dag.

Ja den är väldigt enkel och smidig att bära med sig dit du önskar. Flera spikmattor kommer med en tillhörande väska som du enkelt kan rulla ihop din spikmatta i och sedan ta med dig. Ska du ta med den när du ska ut och resa så är det bra att rulla ihop den med piggarna inåt. Du kan även skydda den i en större väska med att ha en handduk över piggarna samt att du packar spikmattan högst upp i väskan utan någonting annat på den.

Shopping Cart